divendres, 28 de desembre de 2012

EL TRESOR DELS NOMBRES


UNA VEGADA MÉS VOLAM AL MÓN MÀGIC DE LES MATEMÀTIQUES, AQUESTA VEGADA S'HA PUJAT AL NOSTRE TRINEU EN JOSEP LLUÍS, DEL CENTRE D'APRENENTATGE CIENTÍFIC MATEMÀTIC. 
AMB AQUESTA ACTIVITAT VOLIEM DESTACAR LES DIVERSES MANERES DE COMPTAR QUE HAN DESENVOLUPAT LES CIVILITZACIONS MÉS IMPORTANTS AL LLARG DE LA HISTÒRIA I QUE HAN DONAT LLOC ALS DIFERENTS SISTEMES DE NUMERACIÓ.
INTENTAM AVERIGUAR QUÈ ÉS? ÉS UN ÒS, I TE RETXETES!!!
 A MESURA QUE COMPTAM LES RETXETES, DEDUÏM QUE AQUEST ÒS ELS SERVIA PER COMPTAR!! ÉS L'ÒS ISHANGO. TÉ ENTRE 10.000 I 20.000 ANYS, EL VÀREN TROBAR A LA VORA DEL LLAC EDWARD (FRONTERA ENTRE UGANDA I LA REPÚBLICA DEMOCRÀTICA DEL CONGO, ÀFRICA).

 CADA UN DE NOSALTRES AGAFAM UNA COSA... LA GUARDAM...

 ENTRE TOTS LES DESCRIVIM I CLASSIFICAM, SEGONS LA SEVA FORMA, TAMANY, CARACTERÍSTIQUES...RODONES PETITES, RODONES GRANS, AMB FORMA DE PERA, AMB FORATS, SENSE...


SÓN LES PECES COMPTABLES SUMÈRIES. TENEN UNS 4.500 ANYS, ELS VÀREN TROBAR A LES RUNES DE LA CIUTAT DE SURUPPAK, RIBERA DE L'EUFRATES, ACTUAL IRAQ. (SISTEMA SEXAGESIMAL)

DESPRÉS HEM DIBUIXAT L'ULL D'HORUS.
ELS EGIPCIS VÀREN UTILITZAR UN SISTEMA MOLT ANTIC PER A REPRESENTAR FRACCIONS EN MESURES AGRÀRIES DE SUPERFÍCIE I VOLUM, BASAT EN LES DIVISIONS ENTRE DOS 1/2. S'UTILITZAVAFONAMENTALMENT PER MESURAR EL BLAT I LA CIVADA I EQUIVALIA A UNS 4,8 LITRES.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada